Drepturile minorităților sexuale și prejudecățile care persistă în societatea actuală sunt aduse în discuție, pentru al doilea an, în programul LGBT, la Festivalul Internațional de Film NexT (15 – 19 aprilie, Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO). Agenda politică a festivalului e completată de un program nou, NexT Is Feminist, o selecție de filme care ating subiecte sensibile privind rolul și statutul femeii în ziua de azi.

„NexT Is Feminist nu cere din partea spectatorilor o inițiere în feminism, doar o deschidere către recunoașterea unor inechități sociale și spre probleme specific feminine, dar m-aș bucura dacă i-ar provoca să înțeleagă mai bine ce e feminismul”, spune criticul Irina Trocan, care semnează selecția festivalului alături de Andrei Rus.

Selecționate sau premiate deja în festivaluri, scurtmetrajele din NexT Is Feminist fie invită la empatie – To Sasha With Love (r. Alexandra Dashina) e un film duios cu o fată timidă, El canto (r. Ines Sedan) e o animație caldă și tulburătoare despre viața conjugală; fie ating subiecte sensibile privind rolul femeilor în societate – Beach Flags (r. Sarah Saidan) pleacă de la competitivitatea participantelor într-un concurs iranian pentru fete-salvamar și ajunge la o imagine mai largă și terifiantă despre privarea de libertate a unei categorii de femei.

When Will You Be Back? (r. Alex Casianov) este un film polonez despre o mamă tânără care nu vrea să renunțe la ambiția de a fi actriță, An Open Letter to Feminist Trolls (r. Melissa Fabello) enumeră etichetele misogine puse frecvent femeilor și explică cu răbdare de ce orice feministă le-ar râde în nas, iar Bad at Dancing (r. Joanna Arnow), cu voyeurismul și umorul său sec, le cere spectatorilor să-și ia o oarecare distanță față de protagoniste. Filmele din NexT Is Feminist vor rula vineri, 17 aprilie, la Cinema Elvira Popescu.

Secțiunea LGBT cuprinde șase filme provocatoare, toate proiectate într-o singură seară, pe 15 aprilie, în Club ControlBeast e un gag vizual scurt, While The Unicorn Is Watching Me (r. Shanti Masud) e cinema queer plin de umor și ingeniozitate despre un tânăr a cărui locuință se transformă într-o grădină a plăcerilor, iar Hermes & Aphrodite (r. Gregor Zootzky) e o animație despre o lume mai dreaptă și tolerantă decât cea în care trăim.

După ce a concurat anul trecut cu Film for a Blind Poet, Gustavo Vinagre se întoarce la NexT cu Nova Dubai, un film în care se implică, fără inhibiții, ca regizor și actor. Regizorul Oren Adaf e și el protagonist în In Praise of the Day, un film îndrăzneț și emoționant despre un tânăr dispus la orice pentru un telefon, ca să-și sune mama înainte de Sabat. Un film tăios despre conflictul între generații, Heiraten (r. Nossa Schäfer) redă discuția unei lesbiene cu bunica ei. 

***

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român și al Programului Europa Creativă – Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Parteneri: HBO, Illy, Aqua Carpatica, Cramele Sâmburești

Parteneri media: Cooperativa Urbană