Dracula Film: Horror and Fantasy Festival, care va avea loc între 1 și 5 octombrie în Brașov, continuă tradiţia ȋncepută anul trecut cu Lars von Trier de a realiza profiluri ale maeştrilor europeni ai genului horror. De data aceasta publicul va avea şansa să vadă 3 filme ale regizorului belgian Fabrice Du Welz: VinyanCalvaire şi Alleluia. Perceput ca regizor valoros nu doar de către fanii filmelor de groază și mister, dar și de cunoscătorii filmului european de artă, regizorul belgian a știut cu fiecare dintre filmele sale să utilizeze arsenalul filmului horror fără a cădea însă în schematismul sau locurile comune aferente genului. Astfel, cele trei filme prezente în cadrul festivalului au explorat nu doar situații limită și gesturi extreme dar și modul în care personajele reacționează emoțional și, uneori, visceral de brutal la lumea din jur.

Alleluia, la fel ca și alte 5 filme din selecția Dracula Film: Horror and Fantasy Festival (AnnabelleAux yeux des vivantsThe CanalKillers și Norway), se regăsesc și în programul festivalului de la Sitges, cel mai mare festival de gen din Europa, care se desfășoară în aceeași perioadă. Iar dacă Fabrice du Welz va fi prezent pe covorul roșu de la Sitges, Yannis Veslemes, regizorul Norway, a preferat Transilvania și va prezent la Dracula Film: Horror and Fantasy Festival.

Alleluia, cel mai recent film al lu Fabrice du Welz, este considerat unul dintre cele mai stranii şi mai iconoclaste filme ale lui 2014. Este al doilea capitol din “trilogia Ardenilor”, un opus care a ȋnceput cu bizarul şi delectabilul Calvaire, şi este inspirat din povestea adevărată a criminalilor Martha Beck şi Raymond Fernandez, o pereche de iubiţi distructivi cuprinşi de o cumplită frenezie ucigaşă. Bazat pe o serie de crime care-au îngrozit America, Alleluia este un portret de cuplu. O infirmieră (LolaDueñas) își abandonează copilul pentru a porni alături de noul ei iubit, un gigolo cam bătrâior (Laurent Lucas), într-o aventură mortală. Victimele sunt femeile singure, trecute de prima și-a doua tinerețe, și destul de credule încât să doneze sume considerabile pentru misiunea fictivă din Africa, pe care gigolo-ul camuflat în preot pretinde că o susține financiar. Decesul survine ca urmare a geloziei furibunde de care infirmiera dă dovadă de fiecare dată când una dintre victime începe să suspecteze ceva sau să facă avansuri pretinsului preot.

Alleluia a făcut parte din selecția festivalurilor de la Cannes 2014 și Sitges 2014.

Vinyan (2008)

După ce tsunami-ul a lovit Thailanda în 2004, Jeanne (Emmanuelle Béart ) și Paul (Rufus Sewell), un cuplu de europeni bogați, și-au pierdut fiul. La ani după catastrofă cei doi se întorc, disperați să-și regăsească fiul, și ajung dincolo de legi și civilizație, într-un tărâm parcă desprins din Apocalypse Now. Căutările lor sunt din start sortite eșecului, dar odată ajunși la tribul de copii rămași orfani după tsunami și deveniți creaturi sălbatice cei doi întrevăd o cale de comunicare cu lumea morților. Dincolo de drama de familie și toate durerile celor doi părinți, Fabrice Du Welz urmărește dezintegrarea psihică a cuplului de protagoniști.

Vinyan a fost premiat la Sitges în 2008.

Calvaire (2004)

Thriller psihologic cu multe suferințe fizice, Calvarul își aduce protagonistul, un cântăreț de mâna a doua, în Belgia rurală. Mai exact într-o zonă săracă și sălbatică unde, rămas cu mașina în pană, protagonistul interpretat de Laurent Lucas devine victimă a demenței unui bătrân văduv dar și a întregii comunități rurale, deloc binevoitoare. Violent și nihilist, Calvarul amestecă printre torturi și umlințe un studiu despre gen și un portret memorabil al psihozelor de grup. Filmul a fost premiat la Amsterdam Fantastic Film Festival și Gérardmer Film Festival în 2005.

Dracula Film: Horror and Fantasy Festival are loc anual în luna octombrie în Brașov, este organizat de Asociația Culturală Fanzin și prezentat de Viasat History.

Proiecțiile Dracula Film: Horror and Fantasy Festival vor avea loc la Teatrul Sică Alexandrescu și Cinemateca Patria.

Parteneri instituționali: Primăria Municipiului Brașov, Centrul Național al Cinematografiei România, Teatrul Sică Alexandrescu, Cinemateca Patria

Sponsori: Silva, BCR, Coresi Shopping Resort, Optiplaza, Țiriac Auto, Kronbun, CHR

Partener culinar: Sergiana Poiana Mărului

Parteneri: Ro Image 2000, Club Rockstadt, Kunstadt, Tipografia, Artemis, Tatratea