Cea de-a patra ediție a MECEFF – Mediaş Central European Film Festival, singurul eveniment din România dedicat în exclusivitate cinema-ului din acest perimetru geografic, se apropie de sfârșit. Gala de premiere va avea loc în această seară, de la ora 20:00, în Piața Primăriei. Ceremonia va fi urmată de proiecția filmului câștigător al Premiului Publicului.

După trei zile de festival care au întrecut așteptările organizatorilor atât în ceea ce privește numărul de spectatori ci și modul în care au fost primite filmele selecționate, ziua de vineri a început în forță cu simpozionul tematic „Filmul de propagandă vs. Filmul de artă în regimul comunist”moderat de domnul Horia Barna şi cu prezenţa invitatului special, reputatul jurnalist şi critic de film Cristian Tudor Popescu – simpozionul a avut dreăpt punct de plecare elementele semnificative din cartea invitatului, „România mută. Politică și propagandă în filmul românesc de ficțiune (1912-1989)”, apărută la Editura Polirom, 2011, și s-a extins asupra filmului de propagandă și a celui de artă (anti-sistem) din cinematografia Central și Est Europeană, cu accent pus pe producțiile prezentate în cadrul ediției din acest an a MECEFF „7+1”.

Programul a continuat cu restul filmelor din competiția oficială: Ida, o tulburătoare poveste poloneză marca Pawel Pawlikowski, laureată cu Marele Premiu la festivalurile de la Gijon, Londra și Varșovia și cu premiul FIPRESCI la Toronto; Candidatul, în regia slovacului Jonáš Karásek, o poveste despre nebunia și confuziile inerente apărute în timpul unei campanii prezidențiale; Călătoria în regia lui Nejc Gazvoda, povestea a trei buni prieteni din liceu laureată cu șase premii ale Academiei Slovene de Film, și Dragii mei prieteni turnați, în regia debutantei Sárei Cserhalmi.

Vă reamintim că ziua de azi, sâmbătă 6 septembrie, le oferă celor interesați o ultimă șansă de a vizita cele două expoziții deschise la Centrul de Urbanism JEWEL Model din strada Nicolae Iorga nr. 2. (Film Poster Is Not Dead – organizată în parteneriat cu Centrul Ceh, Terry Posters și A.D.I. Regiunea Târnavelor) și, respectiv, Sala Traube (Filmul românesc – Afișe și reclame, coordonată de Ancuța-Lăcrămioara Chiș și Ucu Bodiceanu și organizată în parteneriat cu Casa de Cultură Cluj-Napoca și Clujul de altă dată).

MECEFF “7+1” – Mediaş Central European Film Festival este organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Municipiului Mediaş prin Direcţia Pentru Cultură, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Centrul National al Cinematografiei, A.D.I. Regiunea Târnavelor.

Website: www.meceff.ro

Facebook: http://www.facebook.com/#!/meceff

Parteneri media: Observator Cultural, Cinemagia, Bursa, Cinefan, Aarc.ro, Film Reporter, Blog de Cinema, CinemaRx, Film New Europe, Liternet, infestival.ro, Revista Tango, revistatango.ro, ArtActMagazine, Studentie.ro, Nova TV, Monitorul de Mediaș, Mediaș news, Mediaș news Blog, Adevărul Verde-n Față, Feri Teglas Blog, istvanbertalan.blogspot.ro, România Pozitivă, www.CalendarEvenimente.ro.