Alin Vaida (24 de ani) a gândit şi creat primul festival de jazz într-un parc din România, având exemplul celor din SUA şi Australia, ce are loc anul acesta între 4 și 6 iulie, la Cluj, informează Adevărul.

Alin Vaida este un clujean de 24 de ani care a învăţat din liceu ce e un eveniment, cum se organizează şi cum faci lumea să vină la el. Acum e manager de evenimente la agenţia „Fapte“ şi e coordonatorul festivalului „Jazz în the Park“, primul eveniment organizat până acum în ţară în care jazz-ul se simte, într-un parc, ca la el acasă. Pe lângă acest festival, care îi e foarte drag, agenţia sa organizează Târgul de Cariere şi Photo România Festival, eveniment pe care „The Telegraph“ l-a inclus printre cele mai importante festivaluri din lume şi în cadrul căruia, anul acesta, s-a deschis primul muzeu al fotografiei din ţară. „Mereu am fost fascinat de festivaluri, de capacitatea unei echipe de oameni, uneori mică, alteori mare, de a implementa o idee bună, de aşa mare succes, în aşa fel încât să atragă de la zeci la sute de mii de oameni“, mărturiseşte Alin Vaida.

Primul festival La 18 ani păşea pe drumul a ceea ce azi numim simplu manager de festival. Primul său festival s-a numit „Miraje“ – şi încă are loc an de an – fiind adresat nevăzătorilor. „Miraje“ a luat naştere împreună cu două ONG-uri din Cluj, Fundaţia Comunitară Cluj şi Clubul Lions.  „Puneam atât de mult suflet în toate proiectele şi nu mă lăsam nicicum până nu îmi ieşea ceva cât de cât“, spune clujeanul, un perfecţionist. Primul eveniment organizat a fost în 2006: o adunare de fonduri, cu dineu, la Muzeul de Artă. Îşi aduce aminte că s-au adunat câteva mii de lei şi că evenimentul a avut loc în cadrul unui program de educaţie non-formală Youth Bank al Fundaţiei Comunitare. „Programul acesta a venit în viaţa mea într-o perioadă când nu făceam mare lucru. Aveam 16 spre 17 ani. Şi m-am ridicat foarte tare la prima chestie ce mi s-a oferit să o fac mai serios, adică organizarea unui eveniment de fundraising. Mi-a plăcut foarte mult şi în timp mi s-a dezvoltat pasiunea. Mă bucur foarte mult că acum pot trăi din organizarea de evenimente“, mărturiseşte Alin Vaida. Prin acel program a descoperit acel ceva care i-a schimbat viaţa: priceperea de a organiza evenimente. „Nimeni nu ştia în momentul ăla cum se face un eveniment. Fundaţia care coordona programul YouthBank era nou înfiinţată, iar oamenii nu prea aveau experienţă în organizarea de evenimente“, adaugă tânărul manager.

Citeste mai multe aici —> adev.ro/n73jot