În cadrul celei de-a cincea ediții a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, care va avea loc în perioada 26 – 31 august în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), se va ține un simpozion dedicat filmului balcanic, cu tema “Eroi și antieroi din Balcani”.

Este cel de-al treilea simpozion care se întâmplă la Divan Film Festival, primele două ediții având loc în 2013 și 2012.

Balcanii au avut o existență tumultoasă de-a lungul timpului, populată cu o mulțime de eroi reali sau imaginari, dar deopotrivă memorabili.

“Nu doar istoria, literatura, dar și filmul au populat Balcanii cu eroi. O seamă de personalități istorice și politice, ca și unii haiduci (Doicin și Baba Novac) constituie elemente ale unei istorii sau mitologii comune. Acestora li se adaugă antieroii, eroi demitizaţi în timp, victime ale istoriei ori, pur şi simplu, eroi fără glorie dar care ne-au fascinat prin intermediul unor filme memorabile. Se poate chiar spune că antieroii, la fel ca și comedia neagră, reprezintă veritabile mărci ale cinematografului balcanic”, spune Marian Țuțui, selecționerul festivalului.

Comunicările vor fi susţinute în limba engleză de către nouă universitari, critici şi istorici de cinema din șapte ţări: Bulgaria, Croaţia, Grecia, M.Britanie, Serbia, China şi România. Lucrările simpozionului vor fi conduse de profesor universitar Dina Iordanova de la Universitatea St. Andrews din Scoţia şi de conferențiar.universitar Marian Ţuţui de la Universitatea Hyperion din Bucureşti. Vor participa şi Aleksandăr Ianakiev (director al Institutului de Arte al Academiei Bulgare de Ştiinţe şi profesor la NATFIZ- Sofia), Lydia Papadimitrou (profesor la Universitatea John Moores din Liverpool), Electra Venaki (profesor la Universitatea Aristotel din Atena şi director al Festivalului Internaţional de Film Altcine), Nevena Daković (profesor la Universitatea de Arte din Belgrad), Ana Grgić (doctorand croat al Universităţii St. Andrews din Marea Britanie), Wang Yao (doctorand al Universităţii de Film din Beijng), Abbie Saunders (critic de film din Marea Britanie) şi Dana Duma (critic de film şi profesor la UNATC).

În deschiderea simpozionului va fi lansat volumul bilingv român – englez “Comedia balcanică“, volum care cuprinde lucrările simpozionului de anul trecut. Evident, şi lucrările din acest an vor fi publicate într-un volum bilingv (română şi engleză), cu un studiu introductiv şi biografii succinte ale autorilor.

 Cea de-a cincea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, care va avea loc în perioada 26 – 31 august în Portul Cultural Cetate (județul Dolj), va fi dedicată temei „Eroi şi antieroi din Balcani”