Te-ai întrebat vreodată de ce spiritul balcanic e atât de fascinant pentru restul lumii? Ai ocazia să afli la a 7-a ediție a evenimentului de world music Balkanik Festival, între 8-10 septembrie la Gara Regală Băneasa din București, cu INTRARE LIBERĂ!

După ce a primit recunoaștere internațională ca fiind unul dintre cele mai energice și autentice festivaluri de gen din Europa, Balkanik Festival își continuă misiunea de a reuni la București Occidentul și Orientul, invitând o selecție rară de artiști de care, dacă n-ai auzit deja, știm că abia aștepți să-i asculți!

Scena din luminișul nostru verde s-a mutat anul acesta din Grădina Uranus în parcul din fața Gării Regale Băneasa și este dominată de voci feminine extraordinare, printre care: Yasmine Hamdan, Mitzura, Dikanda, Surorile Osoianu, Barcelona Gypsy BalKan Orchestra sau Kolektif Istanbul.
Pentru prima dată în România, Fanfara Ciocârlia își unește forțele cu Adrian Raso într-un spectacol fabulos de jazz manouche la care trebuie să ajungi!
Și mai e ceva care sigur o să-ți placă — pe lângă concerte, BalKaniK! Festival mai înseamnă:

Un târg meșteșugăresc unde sunt invitați meșteri din toată România care îți vor arăta obiectele lor artizanale, realizate cu dibăcia secolelor de tradiție, care vor susține demonstrații și ateliere la care poți să te inițiezi în meserii rare. De văzut: Satul Meșteșugurilor de la Comana, Baro Drom, Mircea Crăciun. De făcut: coronițe cu flori, tatuaje cu henna, cioplit în lemn și modelat în lut, hârtie manuală, fotografii antice sau la minut cu decoruri balkanice. Ba ți se va da și în tarot, frumoaso, norocosule!

Un târg al tinerilor artizani, care aduc tradițiile în contemporan, asigurând astfel continuitatea și fuziunea lor cu noile tehnologii. Printre ele: haine și accesorii cu motive tradiționale, șalvari, bijuterii de designer, genți și borsete cum nu găsești pe nicăieri, mobilier și decorațiuni realizate manual de Wood Be Nice.

Proiecții de filme-cult, rare, pe care nu prea le mai vezi în niciun cinematograf din țară, și pe care le vei putea urmări în zona lounge cu căști de silent cinema: Rembetiko (1983, r. Costas Ferris), Zorba Grecul (1964, r. Mihalis Kakogiannis), Arizona Dream (1993, r. Emir Kusturica), Soul Kitchen (2009, r. Fatih Akin).

Expoziții de fotografie, instalații, performance-uri. Iată câteva:

Polaroid Project — portrete alb-negru, grunge, ale unor oameni ca mine și ca tine care au acceptat să fie fotografiați așa cum și-au dorit dintotdeauna, în locurile lor preferate, prin obiectivul pe film auto-developant al Mihaelei Andreea Andrei.
End of a world as we know it — un proiect Imagist, realizat de Cătălin Alexa, dedicat meseriilor și ocupațiilor care au suferit schimbări majore în ultimii ani, au dispărut sau sunt pe cale să dispară.

Ada Kaleh — fotografii din insula dispărută de pe Dunăre adunate de clujeanul Ucu Bodiceanu de la familia Bela Bicserdy, printr-un prieten de familie, care capturează frumusețea insulei înghițite de apele Dunării, locuitorii și viața cotidiană pe Ada Kaleh.
Mai avem bucate delicioase și băuturi de sezon, scofeturi dulci și o atmosferă cum numai la Balkanik găsești. Iar aici chiar se dansează!
Cum să ajungi la festival: Gara Regală Băneasa se află chiar lângă Fântâna Miorița, peste drum de Parcul Herăstrău, în spatele Vilei Minovici, la o aruncătură de băț de Piața Presei Libere. Mijloacele de transport în comun care opresc chiar în fața Gării sunt 131, 205, 261, 304, 335, 449 sau poți să-ți faci cont pe Uber.com/App, să introduci codul promoțional balkanik17 și să ai prima cursă gratuită, în limita a 25 de lei.