Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni aduce la Tulcea, pe lângă documentare memorabile, și ateliere dedicate celor pasionați de film, de natură sau de amândouă la un loc. Pelicam devine un spațiu de expresie și creație pentru tineri regizori, o lecție verde pentru industria cinematografică și o “școală” pentru tinerii tulceni care vor să treacă din scaunul de spectator în cel de regizor.

Regizorul și producătorul Thomas Ciulei va veni la Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni unde va conduce, în zilele de 14 și 15 iunie un atelier de creație dedicat autorilor de film documentar. Atelierul de Creație Filme Documentare, recomandat de Hotnews, se adresează celor care au realizat deja un film documentar sau un proiect de fotografie documentară și lucrează la un nou proiect. Participanții sunt invitați la discutarea abordării subiectului în filmul documentar și la construcția de perspective numai bune de pus în practică.

“Scopul workshop-ului este ca fiecare dintre participanți să plece acasă cu sentimentul că au reușit să se poziționeze personal față de subiectul filmului și că o analiză profundă a realității înseamnă întotdeauna să fii subiectiv”, spune regizorul Thomas Ciulei. Înscrierile pentru Atelierul de Creație Filme Documentare se fac la adresa<strong>workshop@pelicam.ro cu specificarea numelui workshop-ului.

Olandezii de la Green Film Making Project  vor fi prezenți la Pelicam, pe 14 și 15 iunie, când vor susține un atelier inedit despre cum se poate face un film cât mai “verde”, cu un impact cât mai scăzut asupra mediului. Pelicam își propune, așadar, să promoveze practici responsabile în rândul profesioniștilor din industria de film. Workhsop-ul va fi coordonat de Dorien Grötzinger, Event Producer pentru The Green Film Making Project, și de Brechtje Smidt, CEO/Director la Deepeei Film Productions din Olanda. Deepeei are deja în palmares două filme realizate într-un mod sustenabil, Balance și Going South. Atelierul este deschis tuturor celor interesați de producția verde de film, cu anunțarea participării la adresa </strong><strong>workshop@pelicam.ro, specificând numele workshopului. Atelierul este posibil cu ajutorul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.

Asociația Vira va susține, de asemenea, un atelier în cadrul Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, de această dată dedicat tinerilor tulceni care vor să se familiarizeze cu tehnicile de realizare a filmelor documentare. Liceenii vor avea parte de sesiuni practice și vor realiza un scurt film documentar la finalul atelierului care durează între 9 și 14 iunie.

Oferta de filme este bogată în documentare care ne spun povești impresionante despre viața oamenilor în mediul de care sunt conectați. Il était une forêt Once Upon a Forest, filmul regizorului francez Luc Jacquet care a primit premiul Oscar pentru La marche de l’empereur March of the Penguins, va fi proiectat în cadrul Pelicam, în premieră națională. Documentarul ne oferă o incursiune în inima pădurilor tropicale. Regizorul a folosit drone pentru a surprinde imagini uimitoare din viața pădurii care ne este explicată de botanistul Francis Hallé. De asemenea, spectatorii Pelicam vor putea viziona o retrospectivă a filmelor lui Luc Jacquet.

Au Bord du Monde va fi, de asemenea, proiectat la Tulcea, în prezența regizorului Claus Drexel, care a petrecut un an cu persoanele fără adăpost din Paris, încercând să le dea o voce și să afle ce părere au ei despre lume și viață. Rezultatul este o poveste impresionantă despre aceste “fantome” omniprezente, dar invizibile. Filmul a avut premiera în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, în 2013.

Nu va lipsi nici muzica printre atâtea ateliere și filme. Trupa Baba Zula este cea care va deschide Festivalul Pelicam. Ei vin de la Istanbul și îi putem asculta la Tulcea cu sprijinul Institutului Cultural Român.