Filmul „Just the two of us” a primit Premiul pentru cel mai bun documentar, în valoare de 2000 de euro, la finalul celei de-a noua ediții a atelierului internațional de film documentar Aristoteles Workshop (AW), organizat de Dan Nuțu.

Este povestea de dragoste a unui cuplu de octogenari care sunt împreună de 65 de ani, și au povești și atitudini diferite fața de viață. Documentarul este semnat deNina Blazin (regizor, Slovenia) și susținut de o echipă excelentă formată din Erno-Aron Palfi-Horvath (imagine, România/Ungaria) și Raluca Petre (editor de montaj, România).

Foto, aici: http://we.tl/3lAAynQdeX (credit foto: Norbert Fodor, Micky Gavrilescu, Erno-Aron Palfi-Horvath, Diana Rădulescu, Răzvan Chirilă / Aristoteles Workshop)

Cei 12 participanți de anul acesta au realizat patru filme, la patru poluri opuse, toate patru foarte apreciate de juriul internațional, din care au făcut parte:

JeanFrançoisPellier (Departamentul de Relații Internaționale al televiziunii ARTE France), Agnès Wildenstein (associate programmer al Festivalului internațional de film Doclisboa, Lisabona), Mihai Fulger (critic de film șifilm programmer al Cinematecii Române), Răzvan Penescu (fondator liternet.ro), Simon Brook (regizor și producător, Paris)și Wessel Vanderhammen (program adviser pentru Festivalul international de film IDFA, Amsterdam). 

Premiul celei de-a noua ediții a fost acordat datorită susținerii Farmexim. Compania a susținut atelierul și anul trecut după ce, în perioada 2008-2011, premiul pentru cel mai bun film fusese oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

Atât tutorii, experții, cât și invitații Aristoteles Workshop sunt de părere că modul în care este structurat acest atelier este un privilegiu de care studenții nu vor avea parte la nicio facultate de film sau program de masterat din lume.

Susținut de Canalul ARTE/France, Aristoteles Workshop este un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), de Centrul Național al Cinematografiei și de iStyle.

 

Despre cele patru filme Aristoteles Workshop de anul acesta

Just the two of us

Povestea de dragoste a unui cuplu de octogenari, împreună de 65 de ani, dar care au povești diferite, atitudini diferite fața de viață.

Soții Olaș sunt perfect împăcați cu ideea morții, ținând în casă, la vedere, poza pentru mormântul lor. Ei continuă să se hrănească din excentricitatea cu care s-au mândrit în tinerețe – au dus amândoi vieți duble ca artiști, el sculptor, ea, seara, actriță (cu jumătate de normă). Acesta este refugiul lor într-un regim plin de “politruci”. Râd cu poftă, se tachinează în timpul unui joc de cărți, se uită împreună la tenis – mici momente prin care ei trăiesc pe deplin.

Juriul a apreciat documentarul Just the two of us ca fiind un film aparent simplu, dar care reușește să transmită foarte multă emoție. O poveste de dragoste, cu un umor excelent și un montaj foarte bun.”

Documentarul a fost semnat deNina Blazin (regizor, Slovenia) și susținut de o echipă excelentă formată din Erno-Aron Palfi-Horvath (imagine, România/Ungaria) și Raluca Petre (montaj, România).

—-

Intersection

Scurt documentar observațional, Intersection surprinde momente și reacții ale trecătorilor care își petrec parte din zi la o răscruce de drumuri: tăietori de lemne, vânzătoare de afine și ciuperci, polițiști, călugărițe. Sunt oameni aparent ignorați de majoritatea celor care tranzitează spațiul respectiv. Filmul face ca aceștia să fie puși într-o nouă lumină.

Intersection a fost de asemenea apreciat de juriul Aristoteles Workshop de anul acesta pentru „maniera interesantă/aparte de a observa, ideea foarte inteligentă de mizanscenă, o înțeleaptă alegere a personajelor și un montaj bun”.

Regia îi aparține lui Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk (Ucraina), imaginea, lui Barbu Bogdanovici (România), iar montajul a fost realizat de Ciprian Cimpoi (România).

—-

End of Summer

Un grup de adolescenți dintr-un sat bucovinean care își petrec împreună ultimele seri de vacanță. Trecerea lor spre maturitate este un joc fragil, în care limitele pot fi restabilite în permanență.

Un documentar „ambițios, curajos, atât din punct de vedere al conceptului, cât și al execuției. Ne-a făcut să ne simțim din nou ca la 17 ani”, a fost aprecierea Juriului.

End of Summer este regizat de Alina Manolache (România), avându-l ca director de imagine pe Ruben Agadjnean (Republica Moldova), și ca editor pe Mircea Bobină (Republica Moldova).

—-

In the name of the Father

Un băiețel dintr-un sat bucovinean, crescut de bunica sa în valorile unui creștinism excesiv, întâmpinate de copil cu reacții neașteptate, pline de umor și candoare. Mama a plecat când băiatul era foarte mic, iar tatăl muncește departe de casă.

Un documentar sensibil, bine filmat, cu scene foarte puternice. Realizat printr-o direcție de imagine inteligentă, care îți aduce emoția copilului aproape. E ca și cum ai putea vedea efectiv ce simte el.

In the name of the father a fost semnat de Evdokia Moskvina (regizor, Rusia), beneficiind de contribuția de excepție a lui Răzvan Chirilă (director de imagine, România) și a Dianei Rădulescu (montaj, România).

Despre Aristoteles Workshop (AW)

AW este un centru de training și de dezvoltare menit să susțină noua generație de realizatori de film documentar din Europa Centrală și de Est.

Filmele produse timp de opt ani de AW au fost selecționate și premiate la festivaluri de prestigiu: CannesLocarno, Leipzig, Nyon, IDFA etc.


Programul oferă participanților un triplu beneficiu:
 să învețe, să producă un film și să fie promovați ca cineaști.

Structura workshopului este simplă. Din peste 100 de participanți au fost aleși 12, care formează patru echipe mixte a câte trei participanți – un regizor, un director de imagine și un editor de montaj – care au la dispoziție patru săptămâni pentru realizarea unui documentar, îndrumați de profesioniști ai industriei filmului european.

Cei doi profesori/experți care i-au îndrumat pe studenții ediției de anul acesta în primele 10 zile au fost cineaștii John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat al Academiei Olandeze de Film şi Televiziune) şi Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producător și membru al Academiei Olandeze de Film și Televiziune, premiat internațional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă) ale căror cursuri teoretice și studii de caz au fost menite să ofere studenților o introducere consistentă în filmul documentar.

Participanții și-au căutat apoi viitoarele subiecte, iar în a doua jumătate a workshopului doi tutori i-au ghidat în procesele de filmare și montaj, urmate de post-producție, rezultatul final fiind un film documentar de 30 de minute.

Cei doi tutori de anul acesta au fost regizoarele Nino Kirtadze (unul dintre cei mai apreciați regizori de film documentar din Europa, onorată cu Premiul Academiei Europene de Film, Premiul pentru Cel mai bun regizor la Sundance etc., și care realizează documentare despre subiecte controversate, creând portrete profunde ale oamenilor din filmele sale) și Tania Rakhmanova (regizoare de filme documentare pe teme istorice sau politice, câștigătoare a Premiilor Emmy, profesoară la University of France Television).

Modulul propus este deschis la elemente de ficţiune. Atelierul se adresează tinerilor cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj sau producţie de film sau televiziune.

La sfârșitul workshopului a avut loc evaluarea finală a proiectelor, realizată în fața unui juriu internațional.

 

———————————————–

Pe parcusul celor opt ediţii precedente, training-ul a fost susținut de nume importante din cinematografia mondială: 

– John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat al Academiei Olandeze de Film şi Televiziune)

– Steven Ascher și Jeanne Jordan (documentariști nominalizați la Oscar, premiați la Sundance și câștigători ai premiului Peabody),

– Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producător și membru al Academiei Olandeze de Film și Televiziune, premiat internațional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă),

– Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) și commissioning editor al canalului Arte/France.

– Michal Bregant (decanul universității FAMU din Praga),

– Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),

– Jacques Deschamps (unul dintre cei mai importanți documentariști francezi, autorul a peste 15 filme documentare, profesor la celebra școală de film Fémis)

– Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate și premiate regizoare și producătoare de film documentar din SUA),

– Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),

– Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor și producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio și the Special Prize la Tokyo)

– Nino Kirtadze (unul dintre cei mai apreciați regizori de film documentar din Europa,  a primit Premiul Academiei Europene de Film, Premiul pentru Cel mai bun regizor la Sundance etc. Face filme despre subiecte controversate, crează portrete profunde ale oamenilor din filmele sale.)

– Rafi Pitts (celebrul regizor care face parte din Noul Val al cinematografiei iraniene și ale cărui filme au participat în competițiile festivalurilor de la Berlin, Veneția etc.),

– Tania Rakhmanova (regizoare de filme documentare pe teme istorice sau politice, câștigătoare a Premiilor Emmy, profesoară la University of France Television)

– Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs).

Atelierul a avut loc în perioada 20 august – 21 septembrie, în aceeași locație în care are loc de patru ani consecutiv: satul Vama, din Bucovina (județul Suceava), la pensiunea Casa Călin.