#OmFest se intoarce si promoveaza in continuare multiculturalitatea si avantajele ei, focusul editiei a doua fiind Iranul, cu tot cu farmecul sau atemporal.

In cadrul #OmFest2019 (ediția nr 2) ne propunem sa descoperim impreuna traditiile din #Iran prin activitati artistice si culturale, incurajand refugiatii sa impartaseasca cu cat mai multe persoane abilitatile si talentele lor. Prin intermediul educatiei nonformale, al artei si a gastronomiei vom urmari sa construim poduri intre culturi si sa ii aducem pe oameni mai aproape unii de ceilalti.

Intrare libera precum pasarea cerului.
Organizat de ActivRandom
Sustinut de UNHCR România

#PROGRAM

| In fiecare zi: VR CORNER – “Life on the run in virtual reality” – filme scurte |

| Expozitie de pictura “Young at Art”
Data: 20 iunie
Locatie: J’ai Bistrot
Ora: 19.00
*expozitie caritabila cu picturi realizate de copiii refugiati care participa la activitatile organizate de ActivRandom sub indrumarea Ilinei Schileru

| Proiectie de film documentar: “Gardul de la frontiera” |
Data: 20 iunie
Locatie: J’ai Bistrot
Ora: 20.00
*filmul investigheaza una din cele mai ardente problematici ale societatii contemporane: ce ne facem cu valurile de refugiati? Inspectând zona de granita dintre Austria si Italia (mai precis, la Brenner), filmul prezinta urmarile unei politici europene anti-imigranti, anume decizia de a instala un gard pe teritoriul de frontiera, un obstacol absurd si mai degraba simbolic impotriva strainilor fara acte. Filmul e un corpus de portrete-interviu foarte diverse (vamesi, distribuitorul de lapte, muncitori senegalezi sau un batrân cu o ferma organica de animale), de comentarii esentiale care variaza de la xenofobie retinuta la eschiva neputincioasa si chiar militantism pentru cauza celor exilati din tara natala.
*in parteneriat cu KineDoc

| StepWithRefugee” Station –“1 miliard de kilometri pana la refugiu”, campanie UNHCR |

| Workshop de graffiti, henna si face painting |
Data: 21 iunie
Locatie: Il Mercato Comunale
Ora: 16.00
Workshop de Graffitti “Artistic freedom”
*copiii vor invata sa dea forma si expresivitate materialelor si vor imbina notiunile teoretice despre forma, volum, proportii, compozitie, stilizare, relatia dintre lumina si umbra, dintre plin si gol.
* workshopul de Graffitti va fi realizat in parteneriat cu British Council

“Beautify your day” cu tatuaje henna si face painting
*tatuajele Henna, traditional cunoscute sub numele de Mehndi, vor fi realizate de artisti pasionati, dornici sa impartaseasca semnificatiile acestora cu participantii, creand modele diferite, la alegere, care sa exprime, pentru cei dornici sa incerce experiente artistice noi, ceva intim si launtric.
*henna si face painting realizat de artisti iranieni, Atefeh si Samira

| “What if” expozitie de portrete |
Data: 21 iunie
Locatie: Mercato Comunale
Ora: 17.00
*Le stim povestile, ne este cunoscuta durerea lor. Am vazut ca mila poate deveni un drum infundat si poate ca ne-am si lovit de marginile dure ale integrarii. Poate ca statisticile ne-au sufocat speranta si ca politica ne dezgusta, dar s-ar putea sa mai existe totusi o cale spre un viitor mai bun, pe care nu am pasit inca. Unii dintre cei mai valorosi gânditori moderni precum Albert Einstein, Henry Kissinger, sau Hannah Arendt impartasesc un trecut pe care nu il cunoaste multa lume: cu totii au fost, cândva, refugiati. Daca am presupune cumva ca ei sunt doar exceptii pentru comunitatea refugiatilor si daca am continua sa dam crezare mai degraba prejudecatilor negative care descriu deseori solicitantii de azi, am ajunge pe nesimtite la un calcul cinic: oare ar trebui ca o persoana sa se poarte sau sa fie intr-un fel anume pentru a fi demna sa primeasca ajutorul de care are nevoie fix atunci când ii este necesar?

Proiectul lui Horia Manolache ne invita sa ne testam perceptiile cu privire la prezent, reimaginând trecutul, pentru a putea cuprinde cu mintea un viitor diferit pentru refugiati. Cum? A luat portrete faimoase ale unor monarhi europeni si le-a recompus, asezând in locul regilor istorici refugiati contemporani.

Firul rosu al colectiei lui este o intrebare contemplativa: cum ar fi aratat istoria daca ar fi fost scrisa de cei care acum sunt refugiati? E o intrebare care se sparge apoi in numeroase dileme: s-ar fi descurcat mai bine un refugiat, in locul unui rege care a pravalit un intreg dezastru socio-politic asupra unei natiuni? Ce ar trebui sa faca un refugiat pentru a deveni personaj principal in metanaratiunea sociala curenta? Cum am putea crea un prezent frumos, fara a-i cere refugiatului sa se schimbe si fara a schimba nici mediul care il va gazdui? Putem spera la o simbioza naturala intre cele doua? Spectrul de posibilitati ne poate orbi cu privire la solutie. Permiteti fotografiilor lui Horia sa ne arate lucrurile intr-o lumina diferita.
In parteneriat cu AFCN.

| Workshop dans |
Data: 21 iunie
Locatie: Il Mercato Comunale
Ora: 18.00
Workshop dans LindyHop pentru copii “Dance to express”
*in cadrul atelierului vom explora curiozitatea si energia copiilor prin cea mai distractiva forma de activitate fizica: dansul; vom pune accentul pe dezvoltarea creativitatii si ritmicitatii, a intelegerii muzicii si a limbajului corporal, dezvoltarii gratiei si armonizarii miscarilor cu muzica.
*in parteneriat cu Swing Steps Bucharest

| Concert Soul&Serenade si dans cu Swing Steps Bucharest |
Data: 21 iunie
Locatie: Il Mercato Comunale
Ora: 19.00
Concert Soul&Serenade
*Soul&Serenade este o noua si revigoranta interpretare acustica a directiei de „old time blues & jazz” care invita publicul exploreze idei, emotii prin cea mai pura forma a muzicii. Vom crea o experienta culturala unica, lasand arta, a carei limbaj este comun tuturor, indiferent de etnie, statut sau experienta de viata, sa ne apropie unii de ceilalti, sa ne descoperim pe noi insine si pe cei care par straini de noi, dar nu sunt.

| Moment artistic – Swing Steps Bucharest |
Data: 21 iunie
Locatie: Il Mercato Comunale
Ora: 19.00
*Swing Step Bucharest invita publicul la un dialog dansant, in care improvizaţia, interpretarea muzicala si buna dispozitie vor ajuta in descoperirea propriilor resorturi creative si in dezvoltarea capacitatii de a traduce si de a fi coerent prin miscare.

| Ateliere creative |
Data: 22 iunie
Locatie: J’ai Bistrot
Ora: 12.00
“Povestea ceaiului” – mic dejun iranian
*fiecare cultura isi prepara ceaiul in mod diferit, servindu-l dupa metode traditionale care mai de care mai inedite. In Iran milioane de oameni lucreaza in cultivarea ceaiului, venit aici din India. Ce vom descoperi interesant la iranieni este ca ei nu beau ceaiul cu niciun ingredient, dar au totusi obiceiul de a pune in gura un cub de zahar inainte de a sorbi din ceai pentru a-i indulci gustul.

| Atelier de pictura pentru copii “Explore the boundaries” |
*atelier creativ la care este invitat sa participe orice copil dornic sa fie cu un pas mai aproape de lumea copiilor refugiati, sa desluseasca misterul lumilor imaginate in culori si sa se bucure impreuna.
*eveniment coordonat de Ilina Schileru

| “Beautify your day” cu tatuaje henna si face painting |
*tatuajele Henna, traditional cunoscute sub numele de Mehndi, vor fi realizate de artisti pasionati, dornici sa impartaseasca semnificatiile acestora cu participantii, creand modele diferite, la alegere, care sa exprime, pentru cei dornici sa incerce experiente artistice noi, ceva intim si launtric.

“StepWithRefugee” Station – “1 miliard de kilometri pana la refugiu”, campanie UNHCR

| Hai la film: Capernaum – Haos și speranță
Data: 22 iunie
Locatie: Point
Ora: 19.00
*propunem publicului sa se lase condus in universul personal al refugiatilor si sa fie dispus sa intre adânc in contact cu intimitatea acestora. Dezbaterea va oferi posibilitatea publicului de a interactiona direct cu refugiatii, va aduce in prim-plan anxietaţi care au determinat decizii drastice si va chestiona prejudecatile actuale fata de aceasta minoritate.

| “LoveLand of refugees” |
Data: 23 iunie
Locatie: J’ai Bistrot
Ora: 10.00 – 16.00
Mancare traditionala iraniana la ceaun
*bucataria iraniana este absolut delicioasa! Cu variate tipuri de kebaburi, tocanite, condimente, alune, ierburi si flori, aromele bucatariei persane sunt realmente cuceritoare. Mai mult, Iranul este cel mai mare producator de sofran si de fistic din intreaga lume, aceste doua ingrediente fiind, de altfel, nelipsite din viata cotidiana iraniana.
Gastronomia tarii este extrem de veche si de diversa, fiind influentata de culturile si de populatiile care au contribuit la conturarea poporului persan. Printre preparatele pe care vrem sa le gusti in cadrul acestui eveniment culinar, ca sa simti ca ai ajuns pe tarâmurile Iranului, se numara Ghorme Sabzi, Zereshk Polo (orez cu sofran si cu capsuni), Mirza Ghasemi si kebabul, precum si multe alte preparate surpriza.
Incepand cu ora 10.00 doi bucatari vor pregati cu maiestrie mancare traditionala la ceaun, ritual pe care il puteti viziona live.

| Expozitie de condimente si obiecte traditionale din Iran |
Targ de obiecte hand made
*in cadrul acestui eveniment, curiosii vor face cunostinta cu ritualuri specifice, vor gasi condimente si retete din fiecare regiune in parte, vor putea cumpara produse realizate de refugiati & migranti (covoare persane, produse de igiena hand-made, bijuterii etc.), vor citi din fascinanta literatura a civilizatiei persane, vor putea privi costume traditionale, lucrate manual, si, nu in ultimul rand, vor putea incheia vizita culturala cu bine-cunoscutele tatuaje henna.
Iranul fiind o tara foarte diversa din punct de vedere etnic, OmFest 2019 va aduce mai aproape de participanti informatii despre alte etnii conlocuitoare, printre care: kurzi, lurzi, turci, armeni, turkmeni, arabi sau triburile baluchi. Fiecare regiune din Iran are propria limba si propriile traditii, astfel ca pâna si iranienii insisi au parte de un soc cultural când calatoresc prin propria tara, ceea ce va face cu atat mai interesanta aceasta incursiune pentru alte comunitati din Romania care vor participa la eveniment.

| “Beautify your day” cu tatuaje henna si face painting |
*tatuajele Henna, traditional cunoscute sub numele de Mehndi, vor fi realizate de artisti pasionati, dornici sa impartaseasca semnificatiile acestora cu participantii, creand modele diferite, la alegere, care sa exprime, pentru cei dornici sa incerce experiente artistice noi, ceva intim si launtric

StepWithRefugee” Station –“1 miliard de kilometri pana la refugiu”, campanie UNHCR

#activrandom#refugeeswelcome#nonformaleducation#arts#concert#festival#culture#AlăturideRefugiați#StepWithRefugees#UNHCR#Refugees#WithRefugees