Asociaţia „TEATRUL.RO” anunţă începerea festivalului „Bucharest Fringe” – Maratonul Teatrului Independent
În perioada 29 septembrie – 5 octombrie se va desfăşura în Bucureşti a Patra Ediţie a Festivalului „Bucharest Fringe” – Maratonul Teatrului Independent. În acest an, publicul va putea urmări 17 producţii independente, în 9 spaţii din Bucureşti.
Programul „Bucharest Fringe” – Maratonul Teatrului Independent cuprinde următoarele spectacole:

Luni, 29 septembrie
18.00 – 22.00, Muzeul Ţăranului Romȃn: „Inside”, produs de PopUP Theatrics și Doctor’s Studio, în parteneriat cu Muzeul Național al Tăranului Român. INSIDE îi reuneşte pe dramaturgii Ella Greenhill (UK), Vera Ion, Peca Ștefan şi pe regizorii Tamilla Woodard (SUA), Radu Apostol şi Ana Mărgineanu.
19.00, Muzeul Ţăranului Romȃn, Studioul „Horia Bernea”: „Pescăruşul. Ultimul act”, după Cehov, regia Carmen Lidia Vidu, produs de Asociaţia On Stage 
21.15, Teatrul de Artă: “Mălăieş în călcăieş” (Iaşi), după Ion Creangă, o producţie Frilensăr, regie colectivă, Iaşi

Marţi,  30 septembrie
19.00, Teatrul Apropo (Club La Scena) : “Habemus Bebe”, text Elena Vlădăreanu, regia Robert Bălan, un proiect al Companiei ART NO MORE cu sprijinul WASP – Working Art Space and Production
20.00 si 22.00, Muzeul Naţional de Artă Contemporană: „Medio Monte” (Baia Mare), regie Mihaela Panainte, scenografie Helmut Stürmer, produs de Teatrul Sala Mică, Baia Mare

Miercuri, 1 Octombrie
19.00, Teatrul Mignon:  „Occupy future”, text şi regie Catinca Drăgănescu,
21.00, Unteatru: „Trădare” de Harold Pinter, regie Sȃnziana Stoican, produs de UNTEATRU

Joi, 2 Octombrie
19.00, Teatrul Mignon: „Lamentări” de Krsystof Bizio, regie Luminița Țîcu, Chişinău
21.00, Sala ARCUB:  „Identity Check”, Regie: Florin Caracala, produs de Compania FaPT

Vineri, 3 Octombrie
19.00, UNTEATRU : „Poezia visului”, un spectacol de Miriam Raducanu, produs de UNTEATRU
21.15, Teatrul de artǎ: „Și veni bărbatul la femeie” de Semion Zlotnikov, Regia: Bogdan Budeș, o coproducție 2014 Teatrul de Artă București și Teatrul fără frontiere.

Sȃmbătă, 4 Octombrie
18.30, GODOT CAFE TEATRU: „Fisura”, Regia: Victor Olăhuț, produs de GODOT CAFE TEATRU
20.30, UNTEATRU: „RETOX Romania este tara occidental xeroxată” de Eugen Jebeleanu, produs de UNTEATRU
20.00, GODOT CAFE TEATRU: „Carpathian Garden”, Text si regie: Radu Iacoban,
produs de GODOT CAFE TEATRU

Duminică, 5 Octombrie
17.00, Teatrul Apropo (Club La Scena): „9 din 10”,  regia Leta Popescu , produs de Asociaţia Reciproca, Cluj-Napoca
18.30, GODOT CAFE TEATRU: „Iubitafizica”, Regia: Cristina Andreea Ion, produs de Lightwave Theatre Company
20.00, Teatrul Act: „COCKOŞI” de Mike Bartlett, Regie: Horia Suru, produs de Teatrul Act.

Ediţia din acest an a festivalului „Bucharest Fringe” – Maratonul Teatrului Independent va include şi spectacolul-lectură a piesei cȃştigătoare la concursul de dramaturgie Yorick, „Industria S” de Robertino Paţilea. Spectacolul va avea loc in data de

Biletele pot fi cumpărate de la spaţiile de joc sau prin Eventim.

Juriul acestei ediţii este format din: Oana Borş, critic de teatru, selecţioner unic al FEST-FDR Timişoara, Adrian Găzdaru, actor şi regizor, Directorul Teatrului Excelsior, Valentin Nicolau, dramaturg, directorul Editurii Nemira, Ana-Maria Onisei, jurnalist, PR-ul Festivalului Enescu, Anda Saltelechi, actrita, castigatoarea Premiului pentru interpretare feminină la ediţia anterioară a „Bucharest Fringe” – Maratonul Teatrului Independent.

În cadrul festivalului se vor acorda premii pentru categoriile Cel mai bun spectacol, Cea mai bună regie, Cea mai bună interpretare masculină, Cea mai bună interpretare feminină, Dramaturgie, Scenografie, Originalitate, Debut.

Mai multe detalii despre festival se găsesc pe site-ul www.bfringe.ro.

Despre Asociaţia „TEATRUL.RO
Asociaţia “TEATRUL.RO” a fost înfiinţată în anul 2006 de către un grup de regizori şi de actori; scopul său iniţial a fost realizarea de spectacole de teatru independente, implicȃnd mai ales artişti tineri, în curs de afirmare.
Din 2012, Asociaţia “TEATRUL.RO” a fondat Teatrul Apropo, loc de repetiţii şi de reprezentare atȃt al spectacolelor proprii, cȃt şi al unor producţii invitate. Teatrul Apropo derulează programe de spectacol contemporan cum sunt: „Trilogia von Mayenburg”, „Oxigen”, texte contemporane romȃneşti, spectacole de teatru-dans şi neconvenţionale.
Asociaţia „TEATRUL.RO” organizează, cu sprijinul AFCN, UNITER și ARCUB Maratonul Teatrului Independent “Bucharest Fringe”, cel mai mare festival dedicat producţiilor independente din Romȃnia.
Contact:
Radu Popescu
radu.popescu@teatrul.ro
 
 
 
 
SPECTACOLELE PARTICIPANTE LA EDIŢIA A PATRA A “BUCHAREST FRINGE” – MARATONUL TEATRULUI INDEPENDENT

Luni, 29 septembrie
18.00 – 22.00, Muzeul Ţăranului Romȃn: „Inside”, produs de PopUP Theatrics și Doctor’s Studio, în parteneriat cu Muzeul Național al Tăranului Român. INSIDE îi reuneşte pe dramaturgii Ella Greenhill (UK), Vera Ion, Peca Ștefan şi pe regizorii Tamilla Woodard (SUA), Radu Apostol şi Ana Mărgineanu.

19.00, Muzeul Ţăranului Romȃn, Studioul „Horia Bernea”: „Pescăruşul. Ultimul act”, după Cehov, regia Carmen Lidia Vidu
“Pescărușul. Ultimul act” este un spectacol vizual în care pescăruși se plimbă mereu pe scenă și, într-o stare de nerv și abandon, ne lasă să vedem frânturi de oameni, de microfoane, cabluri, chitară, mască, scenă… Textul spectacolului are la bază al patrulea act al piesei “Pescărușul” de A.P. Cehov, una dintre cele mai jucate și iubite piese din lume. Regizoarea Carmen Lidia Vidu realizează un spectacol de teatru-concert, o combinație de muzică de operă, muzică post-rock, dans contemporan, teatru. Toate într-o oră de emoție, de iubire, de poveste.
Distribuţie: Ioana Marchidan şi Istvan Teglas, muzica live: Ovidiu Chihaia, soprana: Cătălina Antal
Produs de Asociaţia On Stage 

21.15, Teatrul de Artă: “Mălăieş în călcăieş” (Iaşi), după Ion Creangă, o producţie Frilensăr, regie colectivă, Iaşi
“Mălăieş în călcăieş” este un spectacol alternativ pe teme tradiţionale, creat de trupa Frilensăr, din Iaşi.  “Mălăieş în călcăieş” este o joacă de copii mari pe un scenariu din “Capra cu trei iezi”, o joacă plină de umor şi de voie bună.
Veți putea vedea o comedie cu accente tragice, care transformă binecunoscuta poveste ȋntr-un love story şi care anulează granița dintre actori şi public, un spectacol alternativ care exploatează motive folclorice.
Distribuţie: Ada Lupu ( cȃştigătoarea Marelui Premiu “Ștefan Iordache” la Gala Hop- Gala Tânărului Actor 2014 ), Loredana Cosovanu ( cea mai buna tanara actrita la Gala Hop 2012), Ioana Corban, Daniel Chirilă,Cocos George, Alex Iurascu, Enache Tiberiu, Coregrafie: Beatrice Volbea

Marţi,  30 septembrie
19.00, Teatrul Apropo (Club La Scena) : “Habemus Bebe”, text Elena Vlădăreanu, regia Robert Bălan
Un performance despre experienţa maternităţii, despre condiţia femeii-artist, despre confuzie şi crize, despre identitate şi panică, despre limite, corp şi… nutriţie. Un spectacol scris de o mamă şi interpretat de trei actriţe care sunt, la rîndul lor, mame.
Distribuţie: Dana Voicu, Carmen Florescu, Lala Mişosniky, Guest star: Eva Bălan  Voci: Maria Balabaş, Elena Vlădăreanu, Mădălina Duţescu, Sanda Watt, Afişe, stencil: Andrei Gamarţ, un proiect al Companiei ART NO MORE cu sprijinul WASP – Working Art Space and Production

20.00 si 22.00, Muzeul Naţional de Artă Contemporană: „Medio Monte” (Baia Mare), regie Mihaela Panainte, scenografie Helmut Stürmer
MEDIO MONTE este un performance ȋn regia Mihaelei Panainte, scenografia Helmut Stürmer, produs de Teatrul “Sala Mică” din Baia Mare, pornind de la textul scriitorului Marian Ilea şi manifestto-ului lui Mircea Bochiş.
Limbajul performance-ului aminteşte de Teatrul No, prin structura exactă a partiturii de joc, care dezvoltă formule ritmice de mişcare şi expresie corporală, folosind ca impuls sonor muzicalitatea textului, mixat de DJ-ul Adrian Electroclown.
Distribuție: Florin Vidamski şi Richard Balint
Produs de Teatrul Sala Mica, Baia Mare

Miercuri, 1 Octombrie
19.00, Teatrul Mignon:  „Occupy future”, text şi regie Catinca Drăgănescu, premieră
Un voluntar străin, o pensionară, un adolescent anarhist, o ONG-istă de meserie şi un corporatist dornic de succes formează o echipă ce are ca sarcină realizarea unui spot de promovare a voluntariatului în România. Prima parte a spectacolului reprezintă experienţele lor. A doua partea constituie un debate live, modelat de alegerile spectatorilor, pe tema spiritului civic la români.
Distribuție: Cristina Drăghici, Sorina Ștefănescu, Ionuţ Oprea, Vlad Udrescu, George Albert Costea

21.00, Unteatru: „Trădare” de Harold Pinter, regie Sȃnziana Stoican
A trăda = A înșela în mod voit și perfid încrederea cuiva, săvârșind acte care îi sunt potrivnice . A fi neloial față de cineva sau de ceva. A se abate de la o linie de conduită, a dovedi inconsecvență față de o acțiune, de o idee etc. A comite o infidelitate în dragoste sau în căsnicie; a înșela.
Distribuţie: Sabrina Iaşchevici, Ionut Vişan, Silviu Debu
Produs de UNTEATRU

Joi, 2 Octombrie
19.00, Teatrul Mignon: „Lamentări” de Krsystof Bizio, regie Luminița Țîcu
Trei femei contemporane, bunica, mama şi fiica, îşi relatează povestea. Monologurile celor trei femei nu se intersectează. Fiecare rămâne în singurătatea sa, cu problemele sale. Actriţei Snejana Puică i-a reuşit să se tripleze, strecurându-se din pielea uneia în a alteia, înfăţişând distinct şi convingător drama celor trei poveşti.
Cu: Snejana Puică

21.00, Sala ARCUB:  „Identity Check”, Regie: Florin Caracala
Cum vom fi noi când expansiunea tehnologiei informaţiei ne va dizolva identitatea umană şi o va înlocui cu o non-identitate informaţională? Cine vom fi când vom deveni “informaţi”, fără a mai fi formaţi? “Identity Check” foloseşte tehnici de videoproiecție şi de videomapping pentru a vorbi despre o lume tot mai probabilă, o societate transformată prin hipertehnologizare
Performeri: Andreea Spătaru, Doru Ioan Călin, Dragoş Maftei, Arun Cotic, Ionuţ Ungureanu, Andrei Petrariu
Produs de Compania FaPT

Vineri, 3 Octombrie
19.00, UNTEATRU : „Poezia visului”, un spectacol de Miriam Raducanu
“Poezia, cand e bogată ȋn semnificații şi culori autentice …poate da conținut unui spectacol teatral cu tot ceea ce ȋnseamnă acest gen artistic.
Am ales din Emil Botta cȃteva poezii subsumate ideii de vis creator de imagini şi ȋntȃmplări ȋncărcate de sensuri şi sugestii. Rezultatul: spectacolul de față. “ (Miriam Raducanu)
scenografia : Vladimir Turturică, cu: Lari Giorgescu
Produs de UNTEATRU

21.15, Teatrul de artǎ: „Și veni bărbatul la femeie” de Semion Zlotnikov, Regia: Bogdan Budeș
Dina și Victor sunt trecuți de patruzeci de ani, divorțați, și fiecare are câte un copil dintr-o fostă căsătorie. “Trecuți de patruzeci de ani” nu e o vârstă la care viața ia sfârșit. Așa că prietenii lor comuni, Jora și Judith, încearcă să le vină în ajutor stabilindu-le o întâlnire. O comedie acidulată, o farsă plină de replici strălucitoare, o privire amuzată asupra unui cuplu care vrea să o ia de la capăt.
Distribuția: Mihaela Sȋrbu și Lucian Pavel
O coproducție 2014 Teatrul de Artă București și Teatrul fără frontiere.

Sȃmbătă, 4 Octombrie
18.30, GODOT CAFE TEATRU: „Fisura”, Regia: Victor Olăhuț
,Pentru Michi şi Ani, cămara este centrul universului, dar când fisura amenință să distrugă echilibrul vieții lor, cei doi trebuie să ia toate măsurile pentru a o opri. Marina, asistentă, se află în căutarea norocului, care apare în persoana lui Gogu, agent de poliție.
Distribuţie: Corina Moise, Florentina Năstase, Ioana Chiriac, Johnny Bădeliță / Leonard Viziteu
Spectacolul Fisura a fost distins cu premiul ”Noi la sala Nouă” în cadrul Festivalului Comediei Românești – FestCo, ediția 2014.
Produs de GODOT CAFE TEATRU

20.30, UNTEATRU: „RETOX Romania este tara occidental xeroxată” de Eugen Jebeleanu
”Afară plouă/ şi spală/ ce bine că ne spală un pic/ casele/ pomii/ străzile/ animalele/ masinile/ şi mai ales oamenii/ ce bine că plouă din cȃnd ȋn cȃnd/ măcar aşa se pot iubi liniştiți si peştii guppy de acvariu/ Cȃte minute durează o viață ?”
Distribuţie: Emilia Dobrin, Conrad Mericoffer, Camelia Pintilie, Pompilius Onofrei şi Yann Verburgh
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani.

20.00, GODOT CAFE TEATRU: „Carpathian Garden”, Text si regie: Radu Iacoban
Jungla urbană romȃnească e un izvor nesecat de inspirație pentru acest happening teatral prezentat de Radu Iacoban şi Tudor Istodor ȋntr-un spectacol sută la sută romȃnesc. Meniu complet de specii urbane şi realitate imediată – preoți, prezentatori de ştiri, politicieni, moguli de presă, parcagii – servit ȋn cafeneaua teatrală din Centru Vechi spre delectarea şi amuzamentul publicului.
Distribuţie: Radu Iacoban şi Tudor Aaron Istodor
Produs de GODOT CAFE TEATRU

Duminică, 5 Octombrie
17.00, Teatrul Apropo (Club La Scena): „9 din 10”,  regia Leta Popescu
Acid şi ironic, „9 din 10” este o critică a industriei cărților motivaționale şi o celebrare a autenticităţii din spatele normelor propuse de acestea. Spectacolul confruntă publicul cu realitatea aflată la limita dintre „how to be…” şi „be yourself!”. De un comic savuros, poate chiar grotesc „9 din 10” pune pe masă o temă puternică ce trece pe lângă noi fără să ne dăm seama.
Dramaturgie: Ana Cucu Popescu Cu: Oana Hodade, Doru Taloș, Oana Mardare, Voce: Bianca Pintea
Produs de Asociaţia Reciproca, Cluj-Napoca

18.30, GODOT CAFE TEATRU: „Iubitafizica”, Regia: Cristina Andreea Ion
Pășește în laboratorul de iubitafizică, locul în care iubitafizicienii fac experimente cu știința iubirilor imaginare. “Adevărul care contează pentru iubitafizică este cel inventat, adevărul închipuit, adevărul visat, adevărul din flori.” ( Iulian Tănase)
Un spectacol complex, cu șapte păpuși în mărime naturală, patru tipuri de mânuire, bazat pe cartea cu același titlu scrisă de Iulian Tănase.
Distribuție: Cristina Andreea Ion, Petru Stratulat, Adina Hotinceanu, George Sfîrăială
Produs de Lightwave Theatre Company

20.00, Teatrul Act: „COCKOŞI” de Mike Bartlett, Regie: Horia Suru
Un spectacol despre comunitatea gay? Dimpotrivă, despre relațiile umane. Se iubesc de șapte ani. Locuiesc împreună. Când, la un moment dat, între cei doi bărbați intervine o femeie. Ea luptă să-l câștige pe John. El luptă să-l păstreze pe John..În momentul în care o hotărâre începe să prindă contur și noi respirăm ușurați că John tocmai a ales, intervine elementul surpriză. (Cristina Rusiecki)
Distribuţie: Rareş Florin Stoica, Fulvia Folosea, Vlad Nemeş şi Ionel Mihăilescu
Produs de Teatrul Act. Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani.