NY Portuguese Short Film Festival 

ediția 2017

28, 29 noiembrie, Cinema Victoria, Cluj-Napoca

4 decembrie, Cinema Elvire Popesco, București

6, 7 decembrie, Aula Bibliotecii Central Universitare „Eugen Todoran”, Timișoara

Asociația Fala Português! în colaborare cu Arte Institute din New York, cu sprijinul Institutului Francez din România și al Institutului Camões pentru Cooperare și Limbă Portugheză au plăcerea să prezinte la Cluj-Napoca, București și Timișoara festivalul de film de scurtmetraj NY Portuguese Short Film Festival.

NY Portuguese Short Film Festival, primul festival de scurtmetraje portugheze din Statele Unite, este un festival itinerant realizat de Arte Institute din New York, care promovează cinematografia portugheză și noua generație de regizori portughezi.

Ediția de anul acesta va fi prezentă în România în toate orașele care găzduiesc lectorate de limbă portugheză, respectiv:

Cluj-Napoca, 28 și 29 noiembrie, ora 20:00, Cinema Victoria;
(bilete pe www.cinemavictoria.ro)

București, 4 decembrie, ora 19:00, Cinema Elvire Popesco;
(bilete pe www.eventbook.ro)

Timișoara, 6 și 7 decembrie, ora 18:00, Aula Bibliotecii Central Universitare „Eugen Todoran”.
(Intrare liberă)

„Instalarea fricii” (TO: Instalação do medo), în regia lui Ricardo Leite, o adaptare îndrăzneață după romanul omonim semnat de scriitorul portughez Rui Zink, „Dulgherul”(TO: O entalhador), de João Vasco, un documentar emoționant despre uitare și transformare, „A fost odată un fir”(TO: Foi o fio), de Patrícia Figueiredo, o pildă ingenioasă despre conexiuni realizată sub formă de animație sunt doar câteva dintre cele 11 scurtmetraje pe care le veți regăsi în program.

Pentru ediția din 2017, scurtmetrajele au fost supuse aprecierii unui juriu ce reprezintă lumea cinematografiei portugheze, braziliene și americane, respectiv: Marcio Miranda Perez (coordonator al Festivalului de Scurtmetraje din São Paulo), Don Cato (regizor) și Ruben Alves (actor).

Proiecțiile vor fi subtitrate în limba română și în limba engleză.

În 2016, Cinema Elvire Popesco a găzduit în zilele de 5 și 6 decembrie o primă ediție a festivalului la București, care s-a bucurat de un public numeros și doritor să cunoască o latură altfel a cinematografiei portugheze. Pe lângă cele 13 scurtmetraje, programul a inclus și un film documentar altfel, Portughezi din Soho, în regia Anei Miranda, director Arte Institute, despre comunitatea de portughezi din cartierul newyorkez Soho, sosită în Statele Unite după cel de-al Doilea Război Mondial, care va fi prezent, anul acesta, la edițiile festivalului NYPSFF din Cluj-Napoca și Timișoara.

Biletele vor putea fi folosite în librăriile Humanitas din București și Cluj-Napoca pentru a primi o reducere de 10% la achiziționarea de cărți scrise de autori portughezi. Promoția va fi valabilă în Cluj-Napoca în perioada 28 noiembrie – 3 decembrie, iar în București în perioada 4-10 decembrie.

PROGRAM

Cluj-Napoca, Cinema Victoria

28 noiembrie, ora 20:00

NY PORTUGUESE SHORT FILM, ediția 2017

29 noiembrie, ora 20:00

Portughezi din Soho, Ana Miranda, SUA, Portugalia, 2016, 60 min.

București, Cinema Elvire Popesco

4 decembrie, ora 19:00

NY PORTUGUESE SHORT FILM, ediția 2017

Timișoara, Aula Bibliotecii Central Universitare „Eugen Todoran”

6 decembrie, ora 18:00

NY PORTUGUESE SHORT FILM, ediția 2017

7 decembrie, ora 18:00

Portughezi din Soho, Ana Miranda, SUA, Portugalia, 2016, 60 min.

Descrierea filmelor

Carga

Într-un mic sat pescăresc, doi copii joacă un rol activ în traficul de substanțe ilegale. Atunci când cel mai mare dintre cei doi pregătește un plan de evadare, cel mic trebuie să se confrunte cu greutățile pe care le are de dus cel lăsat în urmă.

Regizor: Luís Campos
Ficțiune | 14′

The Wood Carver//O Entalhador//Dulgherul

Construit după cutremurul din 1531, Bairro Alto este unul dintre cartierele cele mai autentice ale Lisabonei. Pe lângă viața de noapte, o constantă a cartierului, a înflorit la rândul său și comerțul traditional, care amintește de viața la sat care se ascunde în metropolă. Noi legi dictează, însă, nu doar închiderea atelierelor și a micilor afaceri, ci și închierea unor capitole de viață.

Regizor: João Vasco
Documentar | 10′

The Fear Installation//Instalação do medo//Instalarea fricii

Femeia deschide ușa de la intrare. Doi domni o salută spunându-i: „Bună ziua, stimată doamnă, am venit să instalăm frica.”

Regizor: Ricardo Leite
Ficțiune | 14

Tu

„Tu” este o poveste de dragoste care se înfiripă într-un moment nepotrivit, într-un moment în care să te îndrăgostești e puțin probabil, însă tocmai să te îndrăgostești e poate singura modalitate prin care poți să îți reiei viața.

Regizor: Hugo Pinto
Ficțiune | 11′

Once Upon a Thread//Foi o fiu//A fost odată un fir

Doamna din fir tors, bătrâna care își petrece zilele uitându-se pe fereastră și vânzătoarea de haine date uitării sunt legate printr-un fir. Cele trei femei torc viețile altor personaje și soarta inevitabilă a femeii care își duce soțul în spate.

Regizor: Patrícia Figueiredo
Animație | 5′

Room in Lisbon//Quarto em Lisboa//Cameră în Lisabona

Maria a locuit dintotdeauna singură. Într-o zi este nevoită să-și închirieze propria camera unei studente care urmează să locuiască în Lisabona. Însă faptul că trebuie să își ducă existența alături de altcineva nu face altceva decât să-i accentueze sentimentul de singurătate.

Regizor: Francisco Carvalho
Ficțiune| 15′

Alvanéu

ALVANÉU este un reportaj care urmărește schimbarea, descoperirea și transformarea orașului Estarreja și a comunității sale în 15 zile. 15 zile de zâmbete, stres, muzică, vopsea, multă vopsea, dans, mâncare fantastică, natură și multe altele.

Regizor: André C. Santos
Documentar | 7′

Manuel

Numele lui este Manuel. Are 71 de ani. Este văduv. De meserie tâmplar și proprietar al unei plantații de cafea din Roça Monte Café (São Tomé și Príncipe). Pământ unde crește orice, fără să ceară vreo permisiune. Ne spune o poveste excepțională despre o țară care a uitat cum era atunci când producea cafea. Manuel face parte dintre puținii oameni care încă mai produc cafea în São Tomé și Príncipe.

Regizor: Bruno Carnide
Documentar | 7′

The Amazing Ordinary Man

Într-un oraș plin de supereroi, un om obișnuit încearcă să treacă peste moartea soției sale. Atunci când viața unui copil este în pericol, îl întrece pe unul dintre eroii orașului ca să îl salveze pec el mic.

Regizor: Paulo Portugal
Animație | 4′

Ribbon Tooth

O tânără femeie se luptă cu un blocaj al ideilor pe măsură ce e forțată să dea piept cu natura onirică paradoxală a propriei existențe. După o perioadă de angoasă reușește să depășească barierele care separă lumea interioară de cea exterioară în speranța că va reuși să găsească ceea ce caută cu adevărat.

Regizor: Sara Gouveia
Videoclip | 5′

A Long Day//Um dia longo//O zi lungă

Cea mai lungă zi din scurta viață a micului John a fost ziua în care a aflat că a murit bunicul său. A fost o zi pe care nu o va uita. Aceasta este povestea felului în care un băiat de 8 ani interpretează moartea uneia dintre cele mai importante persoane din viața sa. João are parte de compania și înțelegerea tinerei Louise, pentru care această zi este la fel de stranie și de lungă.

Regizor: Sérgio Graciano
Ficțiune | 16′

Portughezi din Soho

Documentarul „Portughezi din Soho – Istoria care a schimbat geografia”, de Ana Miranda, spune povestea emigranților portughezi care au ajuns în SoHo după cel de-al Doilea Război Mondial. Documentarul ne dezvăluie istoria acestui cartier situat chiar în inima Manhattan-ului și a orașului New York. Coloana sonoră a filmului poartă semnătura artistei Rita RedShoes, iar scriitorul José Luís Peixoto este autorul și naratorul replicilor din film.

Regizor: Ana Miranda

Documentar | 60’

Notă pentru editori: Asociația Fala Português! este o asociație neguvernamentală, apolitică, cu scop nepatrimonial, independentă, care are ca obiectiv principal promovarea limbii portugheze și a culturilor conexe, în sens restrâns, precum și încurajarea și consolidarea unei perspective interculturale în domeniile educației, culturii și cercetării, în sens extins.

Linkuri utile:

www.arteinstitute.org

www.falaportugues.ro

www.facebook.com/falaportuguesro